Çay ve kahvenin azı karar, çoğu zarar

Çay ve kahvenin aşırı tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir. İçerdiği kafein nedeniyle tüketirken dikkat edilmesi gereken bu içecekler vücuttaki su oranını da olumsuz etkileyebilir.

Çay ve kahvenin azı karar, çoğu zarar

Çay ve kahvenin tüketiminin fazlasının zarar olacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, çay ve kahve fazla tüketilince ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına değindi. Bönce, çay kahve tüketimini kontrollü gerçekleştirmek gerektiğini ‘Çay ve kahve tüketimini azaltmanın yolu su kullanımını artırmaktan geçer. Çay ve kahvenin ana maddesi kafeindir gün içinde çok fazla kafein tüketmek birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. O yüzden kontrollü içmelerini öneriyorum’ ifadeleriyle belirtti.

BAĞIŞIKLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Fazla kafein alındığında mineral yoğunluğunda azalma gerçekleşebileceğini söyleyen Bönce, yetersiz vitamin ve mineral alımının bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesinin mümkün olduğunu da ekledi.

Besinlerin besleyici ve faydalı özelliklerinden yararlanmak için yemek yedikten sonra 1-2 kadar beklenmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Bönce, özellikle sabah kahvaltılarında besinlerdeki demir emilimini etkilediği için çay içilmesini önermiyor. Bönce, ‘Kahvaltının sonunda, açık ve limonlu çay içilebilir. Bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlü olması için demire, vitamin ve minerallere çok ihtiyacımız var, depolarımızın dolu olması gerekiyor’ açıklamasını yaptı.

VÜCUT SUSUZ KALABİLİR

Günde 1-2 fincandan fazla kahve içmemek gerektiğini ekleyen Bönce, kafein tüketiminin vücudu susuz bırakabileceğini ‘Kafeinsiz kahve de tüketilebilir fakat kafeini çıkarmak için bazı kimyasal maddeler kullanıldığından bunun da çok fazla içileceği anlamına gelmiyor. Fazla kahve tüketimi vücudun susuz kalmasına neden oluyor. Türk kahvesi, espresso veya filtre kahve hiç fark etmiyor hepsinin ayrı kafein miktarı var, günde 150 miligramın altında kalırsak sorun olmaz’ cümleleriyle ifade etti.

HAMİLELER DİKKAT ETMELİ

Bu dönemde hamilelere çay ve kahve tüketmemelerini öneren Bönce, bu sıvıların düşüğe neden olabileceğini hatta hamile kalmayı düşünen kişilerde de yumurtaları olumsuz etkileyebileciğini söyledi. Ayrıca çocuklara çay ve kahve verilmesini de önermeyen beslenme uzmanı, mide rahatsızlığı olan vatandaşların da kesinlikte çay ve kahve tüketmemeleri gerektiğini ekledi. Aşırı çay ve kahve tüketimi migren ataklarını da tetikleyebileceğini belirten Bönce, migren hastalarının da kafeinden uzak durmalarını tavsiye etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER