Faydaları saymakla bitmiyor! İşte maydanozun mucizeleri...

Maydanoz, mutfaklardan eksik olmayan bir bitkidir. Antioksidan kaynağı olan maydanozun faydaları nelerdir? Maydanoz suyu nasıl yapılır? Maydanoz kürü tarifi? Detaylar haberimizde...

 Faydaları saymakla bitmiyor! İşte maydanozun mucizeleri...

Maydanoz, mutfaklardan eksik olmayan bir bitkidir. Geleneksel tedavi de kullanılan maydanoz safra taşı, hazımsızlık, böbrek taşı, kabızlık ve ödem atmak için kullanılan şifalı bir bitkidir. Antioksidan kaynağı olan maydanoz, kalp sağlığını da korumaktadır.

Yaprakları ve kökleri şifalı olan maydanoz cilt bakımı ve böcek ısırıkları için de kullanılabilmektedir. Mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin olan maydanoz A, C, K vitaminleri yanında folat, demir ve kalsiyum içermektedir. 

Maydanoz, romatoid artrit hastalığına karşı oldukça etkili bir bitkidir. Maydanoz da bulunan C vitamini ve beta-karoten, artriti kontrol altına alarak ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Ferah nefesin sırrı: Maydanoz

Bir tutam taze maydanozla kötü nefes ve kokuları azaltmak olağandır. Anti bakteriyel özelliği bulunan maydanoz kötü nefese neden olan bakterilerin gelişmesini önlemektedir.

K vitamini deposu maydanoz kemik sağlığını koruyor

Yüksek oranda K vitamini içeren maydanoz kemik yoğunluğunu koruyarak, kemik kırıkları ile savaşmaktadır. 10 dal maydanoz tüketerek günlük yeterli K vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Maydanoz içerisindeki C vitamini ile kolajenin sentezlenmesine fayda sağlamaktadır.

Maydanoz göze iyi gelir mi?

Göz sağlığı için gerekli olan beta karoten ve A vitaminini maydanozdan karşılayabilirsiniz. Beta karoten retina ve korneayı korurken buna ek olarak yaşlanma sırasında oluşabilecek katarakt göz, maküler dejenerasyon gibi göz hasarlarına karşı da koruyucu bir etki sunar. A vitamini ise gözleri UV ışınlarına karşı korumaktadır.

Saç dökülmesini önlüyor

Maydanozda bulunan apigenin maddesi saç dökülmesini önlemektedir.

Maydanoz suyunun faydaları nelerdir?

Maydanoz suyu bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Antioksidan flavonoidler içeren maydanoz suyu kalp sağlığını korumada oldukça yararlıdır. Sindirim sistemi için de faydalı olan maydanoz suyu vücuttaki ödemin atılmasına katkı sağlar. Maydanoz suyu ölçülü miktarda tüketildiğinde böbrek ve üriner sistem için oldukça faydalıdır. Demir eksikliği için birebir olan maydanoz suyu eklem ve kemik sağlığını da korumaktadır. Yarım demet maydanozu iyice yıkayın üzerine 2 su bardağı su ekleyip 2 ila 3 dakika kaynatın ardından 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenme süresi dolduktan sonra maydanoz suyunu tüketebilirsiniz eğer isterseniz lezzet katmak için limon da ilave edebilirsiniz.

Maydanoz kürü tarifi

Bir demet maydanozu, bir fincan limon suyu ve bir bardak su ile robottan geçirin hazırladığınız kürü dilediğiniz zaman diliminde tüketebilirsiniz.

Hamileler maydanoz yiyebilir mi?

Maydanozun kanamayı artırma ve düşük riski yaratmasından dolayı hamilelikte az tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca doktor onayı olmadan da herhangi bir hastalığa karşı yoğun maydanoz tüketimi sakıncalı bir hal alabilir.

Maydanozun yan etkileri var mı?

Maydanoz bazı kişilerde alerjik cilt reaksiyonlarına sebep olabilmektedir. Çok miktarda maydanoz tüketmek kansızlık, karaciğer veya böbrek sorunlarına yol açabilir. Maydanoz kan şekeri seviyesini düşürebilir bu nedenden dolayı diyabet hastasıysanız maydanoz yediğinizde kan şekerinizi takip etmeyi ihmal etmeyin. Kan şekerini düşürme ve kanı sulandırma özellikleri sebebiyle planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce maydanoz tüketmeyi bırakmanız önerilmektedir.

Ödem attıra smoothie tarifi

Ödem attırıcı smoothie için; 1 avuç ıspanak, 1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi, 5 dal maydanoz, 1 küçük muz, 1 avuç yaban mersini, 1 bardak su veya sütü blendırdan geçirip tüm malzemeleri harmanlayın.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER