Hamileler ve küçük çocuklar bu besinden uzak dursun!

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Perinatoloji Yandal Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kırbaş, sağlıklı bir beslenme için hamile kadınların ve küçük çocukların büyük balıklardan uzak durması gerektiğini belirtti.

Hamileler ve küçük çocuklar bu besinden uzak dursun!

Araştırmacılar özellikle büyük balıklardaki civanın gebe ve çocuklardaki etkisinden ve neden uzak durulması gerektiğinden bahsettiler.

HAMİLELER VE KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ

Uzmanlar artan deniz kirliliği sebebiyle deniz ürünlerine cıva ve öteki tehlikeli organik kirleticilerin bulaştığını, bu nedenle cıva birikiminin yüksek olduğu fark edilen kılıçbalığı, kral uskumru gibi büyük balıklar gibi balıkların özellikle hamileler, emziren kadınlar ve küçük çocuklar tarafından yenmemesi gerektiği konusunda uyarılar yaptı.

KILIÇBAĞI VE KRAL USKUMRUDAN UZAK DURUN

Bebeğin sağlıklı beyin ve göz gelişimi amacıyla omega 3 ‘ün önemli olduğunun altını çizen Dr. Kırbaş, önemli bir noktada hamileleri uyardı. “Artan deniz kirliliği sebebiyle deniz ürünlerine cıva ve diğer tehlikeli organik kirleticiler bulaşmaktadır. Cıva, beyin ve sinir sistemi için çok yoğun hasar verici bir maddedir ve maalesef balık içindeki cıvanın oranı pişirme ile azalmaz ve bağırsaklardan çok kolay emilerek dolaşıma geçer. Bu nedenle cıva birikiminin yüksek olduğu tanınan kılıçbalığı, kral uskumru gibi büyük balıklar gibi balıkların özellikle gebeler, emziren kadınlar ve küçük çocuklar tarafından tüketilmemesi tavsiye edelir. Bunun yerine haftada 1- 2 porsiyon olmak üzere hamsi, mezgit, alabalık, ton balığı, karides, kalamar, deniz tarağı gibi deniz ürünlerin yenmesi gerekir” tavsiyelerinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER