Hamilelikte en sık yaşanan 5 problem

Bir kadının hayatında geçirdiği en özel ve bir o kadar zor olan hamilelik döneminde en çok görülen 5 problemli sizler için hazırladık.

Hamilelikte en sık yaşanan 5 problem

Birçok hamilelikte karın ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma vb. sorunlar yaşanmakta. Tüm bu sorunlar, hormon dengelerinin değişmesi ile meydana gelmekte. Hamilelikte görülen belirtilerin bir kısmı herkeste görülebilen belirtiler olurken bazıları önemli sonuçların habercisi olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Op. Dr. Serap Mollaoğlu, hamilelik sürecindeki şikayetler ve dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında açıklamalarda bulundu.

HAMİLELİKTE EN SIK YAŞANAN 5 PROBLEM

Kasık Ağrıları

Çoğunlukla 4. ve 5. haftalarda, bazı gebelerde kasık ağrısı şikayeti meydana gelebilir. Vajinal kanama ile birlikte olmadığı sürece, çokta endişeye mahal verecek bir durum değildir,embriyonun rahim iç duvarına yerleşme sürecinden kaynaklanıyordur.

Kanamalar

İlk üç ayda yaşanan kanamalar, yine hamileliğin ilerleme sürecinin doğal bir parçası olabilir ancak düşük tehdidi belirtisi de olabileceğinden, uzman görüşü almak yararlıdır.

Göğüs Ağrıları

Östrojen, prolaktin ve progesteron hormonları, hamileliğin ve doğumun en önemli hormonlarıdır. Bu süreçte bu hormonların salgılanmasının artması, anne adayının göğüslerindeki değişikliklerin temel sebebidir. Gebeliğin ilk birkaç haftasında göğüslerde hafif değişiklikler hissedilebilir ve bunlar ağrılı olabilir. Göğüs ucunun fazla uyarılmasından kaçınmak ağrının artmasına engel olacaktır.

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/image/O0bcg5WXuEI5qzooYQ2b8Gt3S1p4a70t-body.jpg

Sık İdrara Çıkmak

Hamilelik döneminin ilk üç ayında, rahim büyüdükçe böbreklerin fonksiyonlarında da değişimler meydana gelir ve hamilelik boyunca, normalde olduğundan daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Ancak en çok, son haftalarda bebeğin başı mesaneye baskı yapmaya başladığında idrara çıkma sıklığı gözlenir. Bu durum da normaldir ancak buna idrarda yanma gibi farklı belirtiler de eşlik ediyorsa, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığına bakılması ve durumun tedavi edilmesi gerekebilir.

Bulantı ve Kusmalar

Gebeliğin erken dönemindeki bulantı ve kusmalarda; plasentadan salgılanan hormonlar, annenin ruhsal sıkıntıları, B6 vitamini eksikliği, gebeliğe bağlı mide-barsak sistemindeki değişiklikler, tiroit bezinin normalden çok çalışması olası nedenlerden biridir. Gebeliğin ilk haftalarda rutin istenen gebelik tahlillerinde bir anormallik yoksa gebelik hormonlarının olası etkisi ya da psikolojik etki olarak kabul edilebilir. Kusmaların şiddetli olması, kusmalar nedeniyle iyi beslenilmemesi ve sürekli kilo kaybı olması tedavi edilmesi gerekilen bir durumdur.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER