İdrar yolu iltihaplanmasını söküp atan besin

Birçok nedenden ötürü meydana gelen idrar yolu iltihaplanması, birçok kişinin karşılaştığı sağlık sorunlarından biri. Bizde idrar yolu iltihaplanmasının önüne geçecek mucize besini sizin için haberimizde bir araya getirdik…

İdrar yolu iltihaplanmasını söküp atan besin

İdrar yolu enfeksiyonu oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Birçok kişinin maruz kaldığı bu durumdan kurtulmak için probiyotikler ve cranberry bileşiklerinin tüketilmesini öneren uzamanlar, idrar yolu iltihaplanmasına karşı önerilerde bulundu.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, idrar yollarında görülen iltihap hakkında bilgi vererek, ‘İdrar yolunun herhangi bir kısmında iltihaplanmaya neden olan bakteriyel enfeksiyonlar, hemen her yaşta görülebiliyor. Halk arasında bilinen ismiyle idrar torbası yani mesane veya üreterlerin (idrar borusu) bakteriyel enfeksiyonları sistit olarak tanımlanıyor.

Üretrit (üretra, mesaneden idrarı dışarı çıkaran tüpteki enfeksiyon) ile piyelonefrit (böbreğin pelvis ve parankimi iltihabı) ise daha ciddi süreçler olarak kabul ediliyor. Bu enfeksiyonların tedavi edilmemesi halinde kalıcı böbrek hasarı oluşabiliyor. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarının ciddiye alınması gerekiyor’ dedi.

'HASTALIĞIN GÖRÜLME SIKLIĞI KADINLARDA YAŞLA BİRLİKTE ARTIYOR'

İdrar yolu iltihabının belirtilerinden de bahseden Prof. Dr. Sofikerim, ‘İdrar yolu enfeksiyonların en yaygın semptomları ağrılı idrara çıkma, genellikle keskin bir ağrı veya yanma hissi, sık veya acil idrara çıkma isteği görülüyor. Ayrıca diğer belirtiler de gece idrara çıkma ihtiyacı, anormal idrar rengi, kötü veya güçlü kokulu idrar, idrarda kan, idrarda iltihap, bel veya karın ağrısı oluyor. Enfeksiyon böbreklere yayılırsa ateş, titreme, bulantı ve kusma görülebiliyor. İdrar yolu enfeksiyonu hastaların yüzde 30'unda tekrar eder ve genellikle ateşli bir hastalığa neden olur. Hastalığın görülme sıklığı özellikle menopoz sonrası kadınlarda yaşla birlikte artıyor’ ifadelerini kullandı.

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/image/Qc6TBRAdc1dEukzQpwZdiVVKrHaBhEUa-body.jpg

CRANBERRY ENFEKSİYON OLASILIĞINI AZALTIYOR

Cranberry'nin bakterilerin yapısında değişikliğe neden olduğunu belirten Sofikerim, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Son yıllarda yapılan araştırmalar ise idrar yolu enfeksiyonlarına karşı probiyotik kullanılmasının tedavide etkili olduğunu gösteriyor. Bazı probiyotik laktobasillerin (bir bakteri cinsi) ürogenital sağlığı iyileştiriyor ve enfeksiyona yol açan bakterilerin azalmasını sağlıyor.

Cranberry, koli basili bakterilerinin mesanenin iç yüzeyini kaplayan hücrelere yapışmasını önlüyor, böylece enfeksiyon olasılığını azaltıyor. Bu meyvenin içeriğindeki özel bileşiklerin koli basiliyi değiştirdiğine, mesane yüzeyine tutunmasını sağlayan madde üretimini ve bakterilerin birbiriyle kimyasal olarak iletişim kurma yeteneğini azalttığına dair bulgular var. Tüm bu nedenlerden dolayı sistit (idrar yolu iltihabı) gibi basit üriner enfeksiyonların korunmasında ve tedavisinde probiyotikler ve cranberry bileşiklerin kullanımı günümüzde birçok hekim tarafından öneriliyor. Ancak yine de belirtiler olunca mutlaka doktora gidilmeli ve cranberry ve probiyotikler mutlaka doktor önerisi ile kullanılmalı.’

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER