Kanser yapan virüsler

Virüsler sadece enfeksiyon hastalıklarına neden olmaz. Bazı virüs ile bakterilerin kansere dahi yol açtığı biliniyor. Bunun üzerine kanser yapan virüsler merak konusu haline geldi. Neyse ki haberimizde hepsini topladık ve okuyuculara sunduk.

Kanser yapan virüsler

Yukarıda belirttiğimiz üzere bazı virüsler kansere yol açar. Aynı durum bakteriler için de geçerli. Bunun için sağlıklı yaşam standartlarına sahip olmak son derece önemli. Öncesinde sık sık adını duyduğumuz virüslerden söz etmek gerekirse:

-Hepatit B: HVB şeklinde ifade edilen virüs, daha çok cinsel ilişkiden bulaşır. Kan yoluyla da bulaştığı için tedbirli davranmak gerekir. Öyle ki bu virüs bazı kişilerde karaciğer kanser enfeksiyonu olarak boy gösterir.

-Hepatit C: Yine HCV için de aynı durum geçerli. Karaciğer hasarına neden olan virüs, kansere davetiye çıkarmakta. Ve kan yoluyla bulaşmaktadır.

-Merkel Polyomavirüs: Kısaca MCV şeklinde ele alınır. Nadirde olsa kansere yol açan virüsler arasında boy gösterir. Örneğin cilt kanserine neden olduğu bilinir.

Kanser yapan virüsler aslında sayıca fazla. Ancak bu durumun nadiren yaşanması dikkatlerden kaçmıyor. Bu nedenle de virüslere ve bakterilere karşılık yeteri kadar açıklama bulunmuyor.

Virüsten Dolayı Oluşan Kanser Türleri Hangileri?

Kanser türleri de virüslere bağlı olarak ele alınabilir. Mesela EBV olarak anılan virüs, birkaç kanser türünde boy gösterir. Epstein Barr Virüsü olarak ele alınır. Ve bulaştığı kişilerde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Normal yaşantısına devam eden kişilerde bir süre sonra kanser hücresi olarak çıkabilir. Örneğin:

  • Lefoma bu kanser türleri arasında başı çekmiştir.
  • Üst yutak kanseri dahi bu virüse bağlı olarak ele alınır.
  • Yumuşak doku kanseri de beraberinde gelir.

Bulaşması çok basit bir virüs olduğu için kontrol altına almak biraz güç. Örneğin öpüşme ya da sarılma neticesinde bulaşabilir. Yiyeceklerden de içeceklerden de bulaşma gösterebilir. Bunun için EBV virüsü taşıyan kişilere karşılık daha çok önlem almak gerekir. Çünkü virüsler bulaştıkları kişiye göre kansere dönüşebilir.

Kanser Riski Nasıl Minimuma Düşer?

Virüslerden ve bakterilerden uzak durmak için sağlıklı yaşam standartlarına uyum sağlamanız önem arz ediyor. Bu şekilde kanser riskinin de aza indirilmesi mümkün olacaktır. Örnek vermek gerekirse:

  • Doğru ve sağlıklı beslenme bunlar arasında başı çeker.
  • Aşırı yorgunluk ve stres yine bu durumu tetikler.
  • Sigara ile alkol kullanımı da beraberine gelmektedir.

Kanser yapan virüsler bu unsurları dikkate almayanlara daha kısa sürede ulaşır. Ve bazıların kansere yol açabilir. Virüslerin sadece enfeksiyon nedeni olmadığı açık durumda. Beraberinde:

  • Çeşitli kanser türlerine neden olabiliyorlar.
  • Kanser hücrelerinin artış göstermesi sorunu büyütebiliyor.

Bu denli ciddi sağlık sorunlarına maruz kalmamak için tedbirli davranmakta fayda var. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve bağımlılıklardan kurtulmanız gerekir. Böylece hem virüslerden hem de virüsten kaynaklı oluşan kanser hücrelerinden uzak kalabilirsiniz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER