Katarakt oluşumunu önleyen besinler

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, yaşlanma ile meydana gelen katarakt riskini azaltmaya yönelik bilgiler verdi. Katarak nedir? Katarak nasıl önlenir? Detaylar haberimizde...

Katarakt oluşumunu önleyen besinler

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, yaşlanma ile meydana gelen katarakt ve makular dejenerasyon gibi görme problemlerinin önlenmesinde A, C, E vitaminleri, çinko, beta karoten, lutein ve zeksanthin, omega 3 ve 6 ve bazı bitkisel ürünlerin rolünün oldukça fazla olduğunu dile getirdi.

GÖZ HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU KALKAN: A VİTAMİNİ

Katarakt hastalığını engelleyen besin ve vitaminler hakkında açıklama yapan uzmanlar, A vitamininin 'kuru göz' ve 'gece körlüğü' gibi hastalıkların önlenmesinde oldukça etkili olduğunun altını çizdi.

Konuyla ilgili bilgi veren Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Adnan İpçioğlu, ''Bilhassa yaşlanma ile ortaya çıkan katarakt ve makular dejenerasyon gibi görme sorunlarının önlenmesinde vitaminler, mineraller (A, C, E, çinko, beta karoten, lutein ve zeksanthin, omega 3 ve 6) ve bazı bitkisel ürünlerin rolü oldukça fazladır'' dedi.

Katarakt hastalığının nedeninin tam olarak bilinmediğini söyleyen İpçioğlu, katarakt olduğu zaman gözün doğal merceğinin bulanıklaştığını ve görme de sorunlara yol açtığını dile getirdi.

Kataraktın ilaç ile tedavi edilmediğini söyleyen İpçioğlu, ''Katarakt ancak cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bazı besinlerin ve vitaminlerin tüketilmesi katarakt riskinizi azaltabilmekte ve hastalığın seyrini yavaşlatabilmektedir" diye belirtti.

C VİTAMİNİ KATARAKT RİSKİNİ AZALTIYOR!

Katarakt riskini azaltan besinlere vitaminlere değinen İpçioğlu,C vitaminin bol olduğu portakal, greyfurt, mandalina, yeşilbiber, çilek ve brokoli gibi besinlerin katarakt riskini azalttığını sözlerine ekledi.

Göz sağlığını korumanın ipuçlarını veren İpçioğlu şunları söyledi: ''Genel göz sağlığını korumak için de gözümüzün her gün C vitamini alması gerekir. E vitamini içeren besinler buğday, badem, fındık ve yer fıstığı gibi besinler gelmektedir. A vitamini ise göz gribine ve alerjilere karşı koruduğu gibi katarakt hastalığının oluşumunu engellemede yardımcı olur. Çinko minerali tüketmek çok önemlidir. A vitamini ile birlikte özellikle balık ve tüm deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fıstık tüketilmesi gerekir"

Opr. Dr. Adnan İpçioğlu, vitaminlerin genel göz sağlığı için de takviye kaynaklı olabileceğini fakat göz sağlığı ile ilgili herhangi bir şikâyette mutlaka göz doktoruna başvurulması gerektiğini söyleyerek açıklamasını sonlandırdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER