Kavrulmuş fındıktansa çiğ fındık neden tercih edilmelidir?

Günde bir avuç fındık yemeyi uzmanlar önerirler. Ancak bu fındık çiğ mi yoksa kavrulmuş mu olmalıdır? Neden çiğ fındık daha sağlıklıdır?

Kavrulmuş fındıktansa çiğ fındık neden tercih edilmelidir?

Çiğ fındık, kavrulmuş fındıktan daha sağlıklıdır. Sebebi ise kavrulmasındadır. İşte. neden çiğ fındığı tercih etmeliyiz sorusunun cevabı...

ÇİĞ FINDIK MI YOKSA KAVRULMUŞ FINDIK MI DAHA SAĞLIKLI?

Hem çiğ hem de kavrulmuş fındık sağlık açısından iyidir. Her iki fındık da benzer miktarda kalori, protein, karbonhidrat ve lif barındırır. Çiğ fındık biraz daha sağlıklıdır, fakat zararlı bakteri barındırabilir. Fakat bir hastalığa sebep olma ihtimali düşüktür. Öte taraftan kavrulmuş fındık, daha az antioksidan ve vitamin barındırır. Sağlıklı yağlarının bir kısmı da yok olabilir ve büyük miktarlarda olmasa da akrilamid meydana getierbilir. Kavurma sıcaklığının ve zamanın büyük bir önemi olabilir. Fındıklar ortalama 15 dakika boyunca yaklaşık 140 derece düşük-orta sıcaklıkta kavrulursa, vitaminin yok olması en azda tutulur, sağlıklı yağların hasar görmemesi ve akrilamidin meydana gelmesi daha az olasıdır. Kavrulmuş fındık tüketmek istiyorsanız satılan bazı kavrulmuş fındıkların tuz ile tatlandırıldığını, hatta bazılarının şekere bulandığını hatırlayınız. Kavrulmuş fındık satın almak yerine, çiğ tüketin ve kendiniz fırında kavurun. Bu biçimde, sıcaklığı daha iyi kontrol edebilir ve bir kerede daha büyük oranlarda kavurabilirsiniz. Ayrıca, 120–140 derece arasındaki düşük sıcaklıklarda ve üstelik 140–160 derece arasındaki orta sıcaklıklarda fındık en güzel biçimde kavrulur. Eğer yağ ile lezzet ilave etmeyi diliyorsanız bazı yağların kavurma için ideal olmadığını hatırlayın. Hindistancevizi yağı benzeri ısıya dayanıklı bir yağ tercih edin.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER