Öksürük krizlerine karşı çözümler

Bir türlü geçmek bilmeyen öksürük krizleri herkesin hayatını zorlaştırabiliyor. Bu öksürük krizlerine karşı alınabilecek önlemler mevcut. Sizin için öksürük krizlerine karşı alabileceğiniz önemleri bir araya getirdik. İşte öksürük krizlerine karşı çözümler...

Öksürük krizlerine karşı çözümler


Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar artmaya başladı. Çoğunlukla bu hastalıklara öksürük de eşlik eder. Öksürükle başa çıkabileceğiniz çözümleri sizin için derledik…

SUYU YUDUM YUDUM İÇİN

Üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle oluşan burun akıntısı, boğazı tahriş ederek öksürüğe neden olabilir. Su, bu akıntıyı incelterek boğazın tahriş olmasını hafifletebilir. Bol su içmek ayrıca boğazın daha nemli kalmasına yardımcı olarak öksürüğün hafiflemesini sağlar. Bunların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle artmış olan vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı olur. Suyu mutlaka yudum yudum içmeniz gerekir. Çünkü kafanıza dikerek ayakta içtiğiniz su midenize girmeyeceği için doğrudan böbreklere gider ve 15-20 dakika sonra vücuttan idrarla atılır.

BİTKİ ÇAYLARINA BAL KATIN

Ihlamur, kuşburnu, adaçayı, zencefil, nane limon gibi çaylar veya içecekler öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Aynı zamanda çaya bal katarak içmek de öksürüğe iyi gelir. Balın; vücuda giren mikroplarla savaşma gücünü arttırmak, hücrelerin yaşlanmasını geciktirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iltihap gidermek gibi olumlu etkileri vardır. Ayrıca su tutucu özelliğiyle boğaz kuruluğunu alarak boğazı yumuşatır ve öksürüğün süresinin azalmasında da yardımcı olur.

C VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER YİYİN

Öksürük üst solunum enfeksiyonuna bağlı gelişmişse, greyfurt, mandalina, portakal ve limon gibi turunçgillerin yanı sıra karalahana, ahududu, domates, ıspanak, taze fasulye, bezelye ve soğan gibi C vitamininden zengin sebze ve meyve tüketin. Bunlar antioksidan etkisiyle hastalığın vücuttan atılmasını hızlandırır.

ODANIZIN NEM DÜZEYİNİ AYARLAYIN

  1. kuru hava solunum yollarını kurutarak öksürüğün artmasına neden olur. Evin nem seviyesini ideal duruma getirmek için nem giderici cihazlar ya da klima kullanabilirsiniz. Evdeki nem düzeyinin yüzde 30-50 arasında olmasına gerekir. Fakat nemlendirici cihazları uzun süre kullanmaktan kaçının. Ayrıca odanızı her gün havalandırmayı da ihmal etmeyin.

SICAK BİR DUŞ ALIN

Sıcak su ile alacağınız duş burundaki salgıları hafifleterek öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca sıcak banyodaki buhar alerji ve astımdan kaynaklanan öksürüğe de iyi gelir.

PARFÜM VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİNE DİKKAT EDİN

Parfüm, ev temizlik ürünleri (çamaşır suyu gibi) boğazı tahriş ederek, öksürüğe neden olabilir. Hemen hemen her bünyeyi etkilediğini söylemek mümkün olmasa da alerjik bünyelerde ödem, bronkospazm geliştirme riskinin çok yüksek olmasından dolayı, yaşamsal önem taşıyan reaksiyonlara neden olabilir.

NEVRESİMLERİNİZİ EN AZ 55 DERECEDE YIKAYIN

Alerjik bünyeli kişilerde ev tozu akarları ile küf, kedi ve köpeğin ölü derisi de öksürük krizlerine neden olabilir. Yün atlet, yorgan, yastık ile halı kullanmayın. Nevresim ve yastık kılıfınızı en az 55 derece ve üzerinde ısıda yıkayın. Yatak örtüsü ve perdelerden de sık yıkanabilecek özellikte olan pamuklu olanları tercih edin.

TOZ TUTABİLECEK EŞYALARDAN KAÇININ

Alerjik yapınız varsa, evinizde mümkün olduğunca az eşya bulundurun. Kumaş kaplı eşyalar yerine deri, sentetik veya ahşap eşyalar tercih edebilirsiniz. Çok toz tutabilecek eşyaları kapalı dolaplar içinde tutmaya özen gösterin.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER