Özellikle çocukları hedef alan gizemli hepatit ülkeleri alarma geçirdi!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan bir duyuruda Avrupa ülkelerinde ABD’de gizemli hepatit virüsünün tespit edildiği bildirilirken, virüsün daha çok çocukları hedef aldığı bildirildi. DSÖ'nün açıklamasında yeni virüs yeni küresel salgın olarak nitelendirilirken açıklamanın hemen ardından vakaların görüldüğü 11 ülke alarma geçti.

Özellikle çocukları hedef alan gizemli hepatit ülkeleri alarma geçirdi!

Aralarında ABD, İngiltere, İspanya gibi ülkelerinde yer aldığı toplam 11 ülkede koronavirüs ile bağlantılı olduğu değerlendirilen ve yeni küresel salgın şüphesi ile bakılan hepatit vakalarına rastlanıldığı bildirildi. Yeni salgınla ilgili bilgiler ve detaylar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından paylaşıldı.

DSÖ'den yapılan açıklamada toplam 11 ülkede nedeni henüz belirlenemeyen hepatit virüsü belirtilerine uyan bazı vakalara rastlanıldığı ve vakaların hastalığı şiddetli olarak geçirdiğinin tespit edildiği bildirildi. Bu güne kadar İngiltere’de 114, İspanya’da 13 ve İsrail’de 12 vakanın tespit edildiğinin aktarıldığı açıklamada ABD’de 9 vakaya ve Danimarka’da da 6 hepatit vakası bildirdiğini duyurdu. DSÖ açıklamasında ayrıca, Hollanda'da ve İtalya'da 4'er Norveç ve Fransa’da 2’şer ve Belçika’da da 1 kişide görülen virüsün yeni küresel olabileceği konusunda değerlendirilme yapıldığı ifade edildi.

gizemli hepatit virüsü

"Gizemli hepatit virüsü daha çok çocukları hedef alıyor"

Hepatit virüsünün genel olarak 1 aylık çocuklarla 16 yaş aralığında olan çocuklarda daha fazla görüldüğü belirtilirken virüsün şiddetli etkilerinden dolayı bu güne kadar toplam 17 çocuğa karaciğer nakli gerçekleştirildiği bildirildi. Diğer taraftan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinden (ECDC) yapılan bir açıklamada ise Alabama eyaletinde 1 ila 6 yaş arasındaki 9 çocukta, İngiltere'de tespit edilen hepatit vakalarından birinde rastlanılan ve üst solunum yollarını etkisi altına alan adenovirüsünün görüldüğü duyuruldu.

Hepatit virüsünün belirtileri nelerdir?

Hepatit virüsünün genel belirtileri arasında ilk olarak karın ağrısı ve ishal başlangıcı gösterdiği ve ilerleyen süreçte ise kusma durumlarının yaşandığı bildirildi. Çoğu vakada yüksek ateş görülmediği bilgileri paylaşılırken bu güne kadar virüse yakalananların 74’ünde üst solunum yollarını etkileyen adenovirüse rastlanıldığı 20 vakada ise hem adenovirüs hem de koronavirüs saptandığı aktarıldı.

gizemli hepatit virüsü

Koronavirüs ile ilgili bağlantıları incelenecek!

Yeni gizemli hepatit virüsünün koronavirüs ile ilgili bağlantısı olup olmadığı konusunda bir inceleme başlatılacağı bildirilirken virüsün nasıl ve ne şekilde bulaş gösterdiğine dair somut bir sonuca varılmadığı bildirildi.

DSÖ üyesi olan tüm ülkelere, hepatit vakaları konusunda belirtilerini gösteren tanımlama, araştırma ve DSÖ'ye de rapor etme tavsiyeleri verilirken hepatit taşıyan birinin başka kişilerle temas oluşturması halinde bulaş ihtimalinin yüksek olabileceği ve bu konuda tedbirlerin alınması gerektiği konusunda uyarılarda yapıldı.

gizemli hepatit virüsü

Yeni küresel salgın mı geliyor?

Hepatit virüsünün uzmanlar tarafından gizemli ya da nedeni belirsiz olarak nitelendirilmesi insanların aklına koronavirüsün ortaya çıktığı dönemde verilen küresel salgın kararının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği konusu gelmeye başladı. DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada bazı hepatit virüsü vakalarında koronavirüse de rastlanıldığı fakat hepatit vakaları ile Kovid-19 vakaları arasında bir bağlantı olup olmadığı yapılan genetik araştırmalarla netleşeceği bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2022, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER