Pankreas kanserinde 3 önemli belirti

Uzmanlar, son dönemde görülme sıklığı artan pankreas kanserine karşı önemli noktaları vurguladı. Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Pankreas kanserinde 3 önemli belirti

Uzmanlar, son dönemde görülme sıklığı artan pankreas kanserine karşı önemli noktaları vurguladı. Sinsi bir şekilde yayıldığı belirtilen hastalığın en önemli belirtileri arasında ani kilo kaybı, yatakta yüzüstü yatınca ağrı ve depresyon var. Uzmanlar, özellikle bu 3 sorunu aynı anda yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini söylüyor.

Dünya genelinde beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve fastfood tarzı beslenmenin yaygınlaşması ile birlikte kanser görülme sıklığı artış gösterdi. İşlenmiş gıdaların etkisi ile şeker hastalığı daha sık görülmeye başlandı. Erken yaşlara kadar inen şeker hastalığı, yaşı ilerideki insanlar içinse çok daha ciddi tehlikelere yol açıyor. Şeker hastalığının da etkisi ile ortaya çıkan pankreas kanseri bunlardan biri. En ölümcül kanserler arasında yer bulan pankreas kanseri, çok sinsi bir şekilde ilerliyor. Çoğu zaman 4. evreye kadar ortaya çıkmayan belirtiler geç fark edildiğinde tedaviyi zor bir hale getiriyor.

PANKREAS KANSERİ BELİRTİLERİ

Kanser de erken teşhisin oldukça önemli fakat pankreas kanserini erken tespit etmek biraz zor. Buna göre kanserin öne çıkan 3 belirtisi arasında ani kilo kaybı, yatakta yüzüstü yatınca ağrı ve kaynağı bilinmeyen depresyon mevcut. Bunlardan birinin sık yaşanmasının yanı sıra üç belirtinin de aynı anda yaşanması durumunda kesinlikle doktora gidilmesi tavsiye ediliyor.

45 YAŞ ÜSTÜNDE GÖRÜLME RİSKİ DAHA YÜKSEK

Normal vakalarda teşhis konduktan sonra 5 sene hayatta kalma oranı yüzde 5. Hastalık teşhis edildiğinde ise genelde çok geç kalındığı için ölüm aşağı yukarı 6 ay içinde gerçekleşmekte. Pankreas kanseri vakalarının yüzde 80'i 60 ila 80 yaş arasında görülmektedir. Ortalama tanı yaşı ise 72. Pankreas kanseri 45 yaşın altında ise nadiren görülmekte.

ERKEKLERDE ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK

ABD'de yapılan araştırmalar her bin kadından 0,105'inin, her bin erkekten 0,133'ünün pankreas kanserine yakalandığını kanıtlıyor. Kadınlarda ölüm oranı binde 0,94, erkeklerde ise 0,123 olarak hesaplandı. Pankreas kanserinin riskli gruplarında aşırı kilolu olan, içki ve sigara kullanan, diyabet hastası kişiler bulunuyor.

TEDAVİ BAŞARISI DİĞER KANSER TÜRLERİNE GÖRE DÜŞÜK

Pankreas kanserinin erken tanısı için henüz bir yöntem bulunmadığını söyleyen uzmanlar, tedavi başarısının ise diğer kanser türlerine göre düşük olduğunun altını çiziyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER