Psikolojik faktörler baş dönmesinin en önemli nedeni

Günlük hayatın içerisinde baş dönmesi sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur. Bu durum birçok rahatsızlığın habercisi olabilir. İşte baş dönmesinin nedenleri…

Psikolojik faktörler baş dönmesinin en önemli nedeni

Baş dönmesi veya diğer adıyla vertigo, kişinin kendisinin ya da çevresinin döndüğünü hissettiği bir denge bozukluğu problemidir. Sık şekilde görülen baş dönmesinin nedeni, iç kulak denge merkezindeki bozulmadır. İç kulak migreni, araç tutması, sinir sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları veya metabolik hastalıklar da baş dönmesine neden olabilmektedir.

BAŞ DÖNMESİNİ NEDENLERİ

  • Stres
  • Soğuk algınlığı
  • Kafa travması
  • Psikolojik faktörler
  • Viral enfeksiyonlar

BAŞ DÖNMESİ TANISI NASIL YAPILIYOR?

Baş dönmesinin nedenleri tespit etmek için birtakım testler yapılıyor. Baş dönmesi ile ilgili şikâyetlerin yaklaşık yüzde 85’i iç kulak ile ilgilidir. Kişi önce klinik muayeneye alınır. Ortaya çıkan probleme göre odyometrik testler, elektrokardiyografi, MRI, boyun doppler, ultrasonografi, rutin biyokimya, kalorik testler, videonistagmografi gibi yöntemler uygulanır.

MİGREN BAŞ DÖNMESİNE NEDEN OLABİLİYOR

Baş dönmesi migreni olan kişilerde de meydana gelebiliyor. Migrenin yarattığı etkiyle, iç kulaktaki denge odasındaki suyun basıncını artar ve bu durumun sonucunda da baş dönmesi atakları başlar. Migren tedavisi ile bu ataklar sona erer.

BAŞ DÖNMESİ TEDAVİSİ

Baş dönmesi yani vertigonun tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterir. İlaç tedavisinin yanı sıra özellikle son yıllarda vestibüler rehabilitasyon yada denge rehabilitasyonu adı verilen tedavi yöntemi uygulanmaya başlanmıştır. Bu yöntem, kişinin durumuna göre 15 ila 18 seans arasında uygulanır. Seanslar 1 saat sürer. Bu tedavinin amacı kişinin gündelik hayatta kısıtlanan aktivitelerini arttırmaktır. Kişiye duruş, bakış gibi egzersizler yapılarak, beynin denge sisteminin, denge bozukluğuna ve baş dönmesine karşı adapte edilmesi sağlanır. Bu yöntem tüm baş dönmesi yaşayan kişilere uygulanabilir. Özellikle kronik hastalarda en etkili tedavi yöntemidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER