TikTok’un sahibi Çin’de çalışma saatlerini azaltıyor

Çinli teknoloji şirketi ByteDance Ltd. çalışanlarına iş günlerini saat 19:00’da sona erdirmeleri talimatını verdi ve bu karar ile birlikte, şirket Çin’de resmi olarak çalışma saatlerini kısaltma kararı alan ilk teknoloji firmalarından biri oldu.

TikTok’un sahibi Çin’de çalışma saatlerini azaltıyor

TikTok ve Douyin’in sahibi ByteDance’in Pazartesi günü Bloomberg News tarafından görülen iç haberleşme dokümanına göre, Çin’deki personel Pazartesi-Cuma arası sadece 10:00-19:00 saatleri arasında çalışacak ve bu saatlerin dışındaki çalışmalar için en az bir gün önce izin almak zorunda olacak. Şirketten bir temsilci konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Ülkenin, personelin çoklukla haftanın altı günü sabah 9 akşam dokuz arası çalışmasından dolayı “996” olarak adlandırılan, zorlu çalışma temposuna uzun süredir, Alibaba Group Holding Ltd.’nin sahibi Jack Ma ve JD.com Inc.’nin Richard Liu gibi teknoloji milyarderleri tarafından methiyeler düzülüyordu. Ancak bu durum bu yıl, aşırı çalışmadan dolayı meydana gelen can kayıpları ve sosyal medyada artan şikayetlerin de etkisi ile tekrar dikkatleri üzerine çekti. Devlet Başkanı Şi Jinping’in ülkeye “ortak refah” için çalışma çağrısında bulunması ile birlikte, yetkililer işverenlere makul olmayan fazla mesai ve diğer ihlallerden kaçınmaları yolunda uyarılarını artırdı.

Bloomberg Intelligence analistleri Matthew Kanterman ve Tiffany Tam, konuya ilişkin değerlendirmelerinde, Çin’in haftada altı gün sabah 9 akşam 9 çalışma saatlerini ima eden “996” çalışma etiğinin bazı şirketlerde halen tipik bir uygulama olduğunu kaydederek, mahkemelerin şüphe içinde olduklarını ve “996”nın iş yasaları ile uyumsuz olabileceğini ve buna ek olarak Devlet Başkanı Şi Jinping’in “ortak refah” çağrısı ile uyuşmadığını söylediler. Analistler ayrıca Baidu ve Bilibili’deki yüksek işten ayrılma oranlarının işkolik işverenlere yönelik hoşnutsuzluğu işaret edebileceğini kaydettiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER