Yıkanabilir esnek pil geliştirildi

Araştırmacılar, giyilebilir teknoloji endüstürisinde kendisine rahatça yer bulacağını düşündüğü hem yıkanabilir hem de esnek bir pil geliştirdiler. Pil, 39 yıkama döngüsünü başarıyla tamamlayabiliyor.

Yıkanabilir esnek pil geliştirildi

Hem akıllı giysiler hem de saat gibi akıllı aksesuarları içeren giyilebilir elektronik endüstrisine ilgi artarak devam ediyor. Araştırmacılar, bu artan ilgiye yönelik birçok sektörde kullanılabilecek şarj edilebilir, yıkanabilir, gerilebilir ve bükülebilir bir pil geliştirdiler.

Sıradan pillerle aynı maliyete sahip

 

Mevcut olan gerilebilir piller yıkanabilme özelliğine sahip değildi ancak British Columbia Üniversitesi(UBC) araştırmacıları, geliştirdikleri gerilebilir pilin aynı zamanda yıkanabilir olduğunu söylüyor. Araştırmanın yazarı Ngoc Tan Nguyen, büyük bir pazar olan giyilebilir elektroniklerde gerilebilir pillerin önemli bir rol aldığını ve kendi geliştirdikleri pilin, yıkanabilir özellikte olmasının kullanıcıların günlük kullanımın taleplerinin karşılanması konusunda önemli bir ekleme olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, geliştirilen esnek ve yıkanabilir pilin hem ev tipi hem de ticari sınıf çamaşır makinelerinde gerçekleştirilen testler sonucunda 39 yıkama döngüsüne dayandığını ve yapılacak olan geliştirmeler sayesinde bu sayıyı artık istediklerini belirttiler. Pil, 500 şarj ve deşarj döngüsü boyunca kapasitesinin %75'ini koruyabiliyor.

Normalde pillerde iç kısım sert bir dış kısımla kaplanırken esnek ve yıkanabilir pilde farklı bir yöntem uygulandı. Çinko ve manganez dioksit öğütülerek ince ve gerilebilir katmalar oluşturulabilmesi için bir polimerle birleştirildi. Elde edilen karışımdan birkaç ultra ince tabaka, polimerle kaplanarak hem esnek hem de hava ve su geçirmeyen bir yapı elde edildi.

 

Çinko ve manganezin kullanılmasının amacı olarak da cilde yakın kullanımlarda pillerde hasar olması durumunda kullanıcı için lityum iyon pillere kıyasla daha güvenli olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, pilin tam olarak ticari amaçlar için hazır olduğunda sıradan bir şarj edilebilir pil ile aynı maliyete sahip olabileceğini söylüyorlar. UBC'nin elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü John Madden: “Kullanılan malzemeler inanılmaz derecede düşük maliyetlidir. Bu nedenle bu çok sayıda yapılırsa ucuz olacaktır.” diyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER