Google, Apple gibi devlere 150 milyar dolarlık vergi

G20 ülkeleri liderleri kritik bir karar alarak yüksek kazanç elde eden teknoloji firmalarının global olarak belirli bir yüzdenin üzerinde vergi ödemesi kararı aldı.

Google, Apple gibi devlere 150 milyar dolarlık vergi

Özellikle pandemi dönemi ile birlikte en dikkat çeken şey büyük teknoloji firmalarının gelirlerini katlamaları oldu. Amazon, Apple, Google, Netflix gibi firmalar pandemi döneminde rekor büyümeler yaşadı. 

G20 liderleri kritik bir karar aldı

Bununla birlikte teknoloji devlerinin vergi konusunda yaptığı dolambaçlı stratejiler sayesinde ödemesi gereken vergiden kaçındığı bilinen bir konu. Trump hükümeti bir dönem vergi affı hazırlayarak bu off-shore kaçırılan vergileri geri almaya çalışmıştı. 

Geçtiğimiz hafta yapılan G20 liderler zirvesinde bu konu masaya yatırıldı ve belirli bir büyüklüğü olan şirketlerin minimum yüzde 15 vergi ödemesi gerektiği karara bağlandı. Ülke fark etmeksizin bu şirketler en az yüzde 15 vergi ödemek zorunda. 

Büyük teknoloji şirketleri dediğimiz zaman genelde ABD kaynakları firmalar karşımıza çıkıyor. Haliyle bu karar ABD’li firmaları daha çok bağlayacak. OECD bu kararın toplamda 150 milyar dolarlık bir vergi yaratacağını belirtiyor. Böylece ülkeler iklim krizi gibi problemlerle mücadele etmek için kaynağa sahip olacak. 

Yine de bu kararı eleştirenler de var. Bazı otoriteler kararın sadece 100 civarında firmayı kapsadığını ve elde edilecek gelirin fakir ülkelere yetmeyeceğini ifade ediyor. Bazı kaynaklar da kararın amacına ulaşması için 10 yıla yakın bir sürenin geçeceğini düşünüyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER