Sık görülen terleme ve halsizliğe dikkat!

Mevsim geçişlerinde en sık karşılaşılan ve oldukça rahatsız edici durumlarından biri halsizlik ve terleme belirtileridir. Peki sıkça karşılaşılan bu durumun aslında bir kalp rahatsızlığı belirtisi olabileceğini biliyor musunuz? Sizin için araştırdık…

Sık görülen terleme ve halsizliğe dikkat!

Çağımızın en sık görülen rahatsızlıklarından biri kalp hastalıkları. Hayati tehlike oluşturan kalp hastalıklarının birçok türü bulunmaktadır. Bunların başında en tehlikelisi olarak adlandırılan gizi kalp hastalığıdır. Mevsim geçişlerinde sık görülen bu durumun ise en yaygın belirtisi terleme ve halsizliktir. Bizde sizin için yaz aylarında daha sık görülen kalp hastalıkları belirtilerini uzmanından öğrendik. İşte detaylar…

Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının yüzde 20’si gizli kalp olarak adlandırılan sessiz iskemi hastalığı olduğuna değinen Prof. Dr. Bilal Boztosun, bu hastalığın belirtileri ve risklerine karşı uyarılarda bulundu. 

Kalp rahatsızlıklarının büyük bir nedeninin ‘sessiz iskemi hastalığı’ olduğunu dile getiren Boztosun, bu hastalığın efor halindeyken kendini göstermeye başladığına dikkat çekerek, ‘Vücudunun alarm vermesiyle bireyler, kendilerini zorlamaktan kaçınarak doktora daha erken başvurabilir. Ancak gizli kalp hastalığı olanlarda göğüs ağrısı gibi erken uyarı mekanizması olmadığı için istirahate geçmezler. Aktivitelerle kalbi zorlamaya devam ederek kalp krizinin oluşmasına zemin hazırlar. Bu durum, gizli kalp hastalığı olanların doktora geç başvurmasına ve kalp krizine bağlı ölümlerin diğer hastalara kıyasla en az 2 kat daha yüksek çıkmasının başlıca sebebidir’ şeklinde konuştu.

KİLO PROBLEMİ OLANLARDA RİSK DAHA BÜYÜK

Gizli kalp hastalığının belirtilerinin daha etkili durumlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, özellikle diyabet hastalarında gizli kalp hastalığına dair kalp krizi durumumun daha sık görüldüğünü dile getirerek, ‘Yapılan çalışmalarda ileri evre kontrolsüz şeker hastalığı olanlarda gizli kalp hastalığı riske yüzde 60’a ulaşabiliyor. Yine aşırı kilolu bireyler, kronik akciğer hastalığı, uyku apnesi, total kolesterol 240 mg/dl üzeri veya LDL kolesterol 160 mg/dk üzeri veya HDL kolesterol 35 mg/dk altı olanlar, sigara kullananlar ve kadınlarda gizli kalp hastalığı riski daha yüksek. Yine ileri yaşta, kalp nakli öyküsü olanlarda da gizli kalp hastalığı riski daha fazla’ dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER