Başparmak neden ağrır?

Yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olan ağrılar basit işleri bile yerine getirmede engel oluyor. Bu ağrılardan biri de De Quervain sendromundan kaynaklanmakta. Başparmakta ileri gelen De Quervain sendromu hakkında merak edilenleri bir araya getirdik. Detaylar haberimizde…

Başparmak neden ağrır?

Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak, De Quervain sendromu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Peki, De Quervain sendromu nedir? De Quervain sendromu neden olur? De Quervain sendromu nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

DE QUERVAIN SENDROMU NEDİR?

Başparmağımızı yukarı kaldırmak ve diğer parmaklardan uzaklaştırmak için hareketler ettirdiğimiz zaman tendonlarımız, el bileğinde başparmağın tabanına yakın bölgede bir tünelden geçer.

Bu tünelde meydana gelen kalınlaşma ve sertliklerle, tendon kılıflarında oluşan şişlikler başparmağı hareket ettirdiğiniz esnada tendonların tünel altından kayarak hareket etmelerini zorlaştırır. Bu durum beraberinde ağrı ve acıyı getirir. Ayrıca bu durumu ilk defa tarif eden İsviçreli cerrahın adıyla anılmaktadır.

Birinci dorsal kompartman tendiniti olarak adlandırılan bu hastalık, başparmağa ait olan el bileği tendonlarının (kirişlerin) zorlanması ve inflamasyonu nedeniyle ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu inflamasyon tendonun çevresinde şişmeye, genişlemeye ve başparmak hareketlerinin kısıtlanarak ağrımasına neden olur.

DE QUERVAİN SENDROMU NEDEN OLUR?

De Quervain sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak bazı durumlar bu sağlık sorununun ortaya çıkmasını tetikliyor. Bunlar; aynı hareketlerin sürekli olarak tekrarlanması, doğrudan parmağa alınan darbe, bahçe işleri ile uğraşmak, raket ile yapılan spor dalları, iş yerindeki çeşitli rutinler, iltihaplı romatizma.

DE QUERVAİN SENDROMU NASIL MEYDANA GELİR?

De Quervain tendinitinin birinci parmağa yapışan tendonların zorlanması sonucu oluşur. Genellikle yeni başlayan ve tekrar edilen bir aktiviteye başlanması sonucu görülür. El bileğinde görülen kırıklarda tendonda artan stres, bu sendromun ortaya çıkmasına yol açabilir.

DE QUERVİAN NASIL TEŞHİS EDİLİR?

De Quervain hastalığının tanısı için tercih edilen yöntem ise finkelstein testidir. Bu test, uzman bir doktorun başparmağınızı avucunuzun içine koyup yumruk yapmanızı istemesi ile yapılır.

Bileğinizi dış tarafa doğru büktüğünüz zaman şişen tendonlar, dar boşluktan çekilerek gerilmeye başlar. Eğer bu hareket esnasında bir ağrı hissediyorsanız sizde de De Quervain sendromu olabilir.

DE QUERVİAN NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavinin asıl amacı rahatsızlığa neden olan ağrı ve şişliği azaltmaktır. Bunun içinse başparmağını sabit tutmaya yaran atel adı verilen cihazlar kullanılabilir.

Genel olarak erken evrede ağrının geçmesini sağlasa da hastaların yüzde 70’inde ağrı yeniden başlar. Bu nedenle tedavinin ağızdan alınan anti-enflamatuar ilaçlarla da desteklenmesi gerekir.

Diğer bir tedavi yöntemi ise tendonun bulunduğu kompartmana steroid-kortizon enjeksiyonu uygulamaktır. Eğer hastalıkta bir ilerleme kaydedilmiyorsa cerrahi yöntemlere başvurmak gerekir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER