Beyaz kan düşüklüğü kanser mi?

Beyaz kan düşüklüğü kanser mi? Kan tahlili yaptıran ve beyaz kan değerinin düşük olduğunu gören birçok kişi bunun kanser belirtisi olduğunu düşünüyor ve hemen paniğe kapılıyor. Gerçekten de durum böyle mi? İşte bunun yanıtını alabilmek için haberimizi ayrıntılı bir biçimde okuyun.

Beyaz kan düşüklüğü kanser mi?

Beyaz kan düşüklüğü kanser mi? Kan tahlili yaptıran ve beyaz kan değerinin düşük olduğunu gören pek çok insan bunun kanser semptomu olduğunu düşünüyor ve derhal panik oluyor. Ancak bu durum gerçekten böyle mi?
İşte yanıtlar...

Beyaz Kan Nedir?

Beyaz kan; WBC olarak kısaltılmıştır. Beyaz küre olarak da bilinir ve Türkçesi White Blood Cell şeklindedir. Bunun yanı sıra lökosit veya akyuvar ismiyle tanımlanır. Özellikle vücudun farklı mikroplardan korunmasını sağlar. Aynı zamanda toksine karşı mücadele eder.

Beyaz Kan Düşüklüğü Neden Olur?

  • Beyaz kan düşüklüğü kanser mi: Her zaman bu durumu bir kanser belirtisi olarak tanımlamak çok doğru değildir. Çünkü çok sıradan bir nezle ve grip anında da düşmesi söz konusu olabilir.
  • Verem olan hastalarda WBC düşüklüğü çok sık görülen bir durumdur.
  • Zaman zaman ortaya çıkan vitamin eksiklikleri ise bunun başka bir nedeni olarak dikkat çeker.
  • Bunun yanı sıra beslenme bozuklukları da sebeplerin içinde bulunur.
  • Tedavi edilmediği durumda sonu Aids ile biten Hiv'den kaynaklı düşüklük de söz konusudur.
  • Kemik iliği yetmezliği, beyaz kanın düşmesine neden olan hastalıkların içinde her daim dikkat çeker.
  • Romatoid artrit ve lupus gibi hastalıkların, düşüşün sebepleri içinde olduğu bilinir.
  • Kanser konusunun akla gelmesinin nedeni ise ilik bölgesindeki kanserlerin buna neden olmasıdır. Yani WBC düşüklüğünün nedenleri içinde kemik iliği üstündeki kanserler de vardır.
  • Kullanılan ilaçların beyaz küre değerlerini çok kısa bir zaman diliminde aşağıya çektiği malumdur.
  • Son derece şiddetli olan bakteriler de sebepler içinde bulunuyor.
  • Çok ileri derecedeki dalak büyüklüğünü unutmamak lazım.
  • Tüm bunların yanı sıra kemoterapi, lösemi kaynaklı olarak da değerlerin düşmesi söz konusudur.

Bundan dolayı WBC düşüklüğü gibi bir durum söz konusu olduğu zaman hemen panik yapmamak gerekiyor. Çünkü görüldüğü gibi bunun birden çok nedeni var. Kanser tek gerekçe değil. Önemli olan ise altında yatan gerekçeyi bulmak.

Beyaz Kan Normal Değerleri Ne Kadar Olmalıdır?

Beyaz kan normal değerleri genellikle hastanelerdeki referans aralığına göre farklılık gösterir. Ancak bunun bir ortalaması söz konusudur. O da minimum 4 bin maksimum ise 10 bin şeklindedir. Yani bir milimetreküp kanın içindeki değerlerin bu aralıktan olması şarttır.

Beyaz Kanın Görevi Nedir?

Beyaz kan görevleri, insan sağlığı için son derece büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bu yapı; bağışıklık sisteminin içinde bulunur. Yani vücudu tam olarak savunma gibi bir misyonu vardır. Her türlü zararlı toksine karşılık önlem alır. Bunun yanı sıra farklı birçok bakteri ve virüs ile mücadele eder. Beyaz kan düşüklüğü kanser mi: son derece basit bir gripten dolayı bile değerlerin düşmesi mümkündür.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER