Çoğu zaman önemsenmeyen burun kanaması o hastalığın habercisi!

Bazı burun kanamaları tümör ya da yüksek tansiyon hastalığının belirtisi olabiliyor. Peki burun kanaması sebepleri nelerdir? İşte o detaylar...

Çoğu zaman önemsenmeyen burun kanaması o hastalığın habercisi!

Burun kanaması oldukça korkutan ve birçok kişide de sıkça görülen bir durumdur. Genellikle beyin kanaması belirtisi olarak düşünülen burun kanaması sebepleri nelerdir? diye merak edenler için tüm detayları haberimizde bir araya getirdik.

Burun kanaması, oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Çoğu zaman kendini sınırlayan burun kanaması bazen de sık sık tekrarlayarak kendini gösterebilir. Genellikle hayati bir durum teşkil etmez ancak bazı durumlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Özellikle çocuklu ailelerde oldukça paniğe neden olan burun kanaması, burundaki damarların çatlamasıyla meydana gelmektedir. Burun ön kısmında, birkaç kan damarının birleştiği bir nokta vardır. Burun kanamalarının yüzde 90’ı burada ortaya çıkar.

BURUN KANAMASI NEDEN OLUR?

- Parmak veya yabancı bir cismi burunun içine sokmak. Özellikle çocuklarda çok sık karşılaşılan durumlardandır.

- Travmatik burun kanamaları, dalgıçlık veya yüzme sırasında ya da buruna alınan herhangi bir darbede bu durumla karşılaşılabilir. 

- Burun içi eğrilikleri de burunun içine giren hava akımını etkilediğinden burun kanamalarına neden olabilmektedirler.

- Özellikle kış mevsiminde ısıtma ile ilgili klima soba vb. ısıtmaların neden olduğu burun kanamaları

- Burnun içinde geniz veya sinüslerden kaynaklı tümör oluşması da burun kanamalarına neden olabilmektedir.

- Hamilelik döneminde hormonel değişiklikler de burun kanamasına neden olabilir.

- Kalp rahatsızlıkları yaşayan kişilerde de burun kanaması gözlenmektedir.

- Kan hastalığı bulunan kan pıhtılaşması gibi problemler yaşayan kişilerde de burun kanaması gözlenmektedir.

burun kanamasının sebepleri

- Kanama sırasında başı öne eğip buruna baskı uygulamak ve soğuk uygulaması yapmak gerekiyor, bu buz ile de yapılabilir. Başı arkaya eğmek boğulma riski oluşturabilir.

BURUN KANAMASI NASIL ÖNLENİR?

Çocuklar için parmaklarını sürekli burunlarına götürdüğü düşünülürse tırnaklarının sürekli kesilmiş olmasına dikkat etmek gerekir, çok zorunlu olmadığı sürece ağrı kesici ilaçları sık kullanmamak, zorlayıcı sümkürmelerden kaçınmak, kışın bulunan sıcak ortamlarda ortamın nemlendirilmesini sağlamak gerekirse burun için de nemlendirici kullanmak burun kanaması önleyici etkenlerdendir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER