Bu hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıyor!

Toplum içerisinde en yaygın karşılaşılan kalp ve damar hastalıklarının başında gelen Koroner Arter hastalıkları, erken teşhis koyulamaması halinde hayati risklere neden olabilen hastalıklardır. Peki, Koroner Arter hastalıkları nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılmaktadır? İşte detaylar

Bu hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıyor!


Koroner damarlar, kalbin beslenebilmesi için gerekli malzemeleri taşıyan yapılardır. Koroner Arter hastalıkları ise bu damarlarda meydana gelen sıkıntılar olup, kalp sağlığını dolayısı ile de tüm vücudu tehlikeye sokabilmektedir.

KORONER ARTER HASTALIKLARI NEDİR?

Koroner damarlar, kalbin beslenebilmesi için gerekli malzemeleri taşıyan yapılardır. Koroner Arter hastalıkları ise bu damarlarda meydana gelen sıkıntılar olup, kalp sağlığını dolayısı ile de tüm vücudu tehlikeye sokabilmektedir.

Koroner Arter hastalıkları, kalp kaslarını beslemekte olan atardamarlarda meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucunda oluşmaktadır. İç tabakası hasar gören, daralan ya da tıkanan arterler nedeni ile sağlıklı kan akışı sekteye uğrar. Yani bu durumda kan akışı azalır veya yavaşlar.

Koroner arter hastalıkları arasında koroner ateroskleroz bulunmaktadır. Damar sertliği olarak biline bu hastalık, yalnızca koroner damarlarda değil, vücut genelindeki atardamarlarda da gözlemlenmektedir. Bu da hastanın hayatını riske atmaktadır. Damar sertliği sonucunda ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarına ise koroner kalp hastalığı adı verilir.

KORONER ARTER HASTALIKLARININ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Koroner Arter hastalıkları konusunda tetikleyici olan bazı risk faktörleri ve nedenler bulunmaktadır. Risk faktörleri arasında sigara ve alkol kullanımı, stres gibi psikolojik kaynaklı faktörler, hipertansiyon gibi kan basıncı ile alakalı rahatsızlıklar, diyabet hastalıkları, obezite gibi aşırı kilo alma durumu, yaş ilerlemesi, erkek olmak gibi etmenler bulunmaktadır.

Koroner arter hastalıklarının nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Koroner arterlerin tıkanması
  • Koroner arterlerin daralması
  • Ateroskleroz hastalığı sonucu damarların daralması
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi
  • Stres faktörleri
  • Cinsiyet (erkeklerde daha sık görülmektedir)
  • Yaşlanma
  • Aşırı kilolar

Koroner Arter hastalıkları belirtileri genellikle kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte, kişide ortaya çıkan göğüs ağrıları, kollarda ortaya çıkan uyuşmalar, hareket halinde iken zorlanma ve ağrı ortaya çıkması, bazı durumlarda solunum güçlüğü, göğüs kısmında baskı hissedilmesi, yorgunluk ve halsizliktir.

Bunun yanında koroner arter hastalıklarında düzensiz kalp atışları ve göğüs bölgesinde ortaya çıkan atlanmış atışlar, kalp atış hızının artması, çeşitli durumlarda baş dönmesi, mide bulantısı ve aşırı terleme gibi belirtiler de gözlemlenmektedir.

KORONER ARTER HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Koroner arter hastalıkları belirtileri olması durumunda, hemen bir hekime başvurulması gereklidir. Hekim, ilk olarak fiziksel muayene ile Koroner arter hastalığının ön tanısını koyabilmektedir. Daha sonraki aşamada ise kan testleri, EKG, anjiyo ve efor testleri uygulanabilmektedir.

Koroner arter hastalıklarının tedavisi için, hastanın durumuna özel bir tedavi yöntemi belirlenerek uygulamaya koyulur. İlaçlı tedavilerde, kan sulandırıcı özelliği olan ilaçlar, statin, nitrat ve beta blokerleri kullanılmaktadır.

Diğer bir tedavi yöntemi olan cerrahi tedavi yönteminde ise koroner bypass ya da anjiyoplasti gibi müdahaleler söz konusudur. Eğer vakalar çok ciddi ise, kalp nakline ihtiyaç duyulabilmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER