Horlama nasıl tedavi edilir?

Horlama, ilerleyen yaş ile birlikte sıklığında artış yaşanan bir uyku sorunudur. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hayati Kale, horlama ile ilgili merak edilenleri cevapladı. Detaylar haberimizde...

Horlama nasıl tedavi edilir?

Horlama, ilerleyen yaş ile birlikte sıklığında artış yaşanan bir uyku sorunudur. Obezite, stres vb. sorunların yol açtığı horlama sorunuyla başa çıkmanın mümkün olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hayati Kale, horlama ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

Horlamanın erkekler bireylerde ve kilolu kişilerde daha sık görüldüğünü söyleyen Kale, horlamanın en yaygın sebebinin uyku apnesiolduğunu belirterek, ''Horlama, yaşla birlikte görülme sıklığı artan yaygın bir uyku sorunudur. Hafif, şiddetli, aralıklı ya da sürekli olabilir. Arada sırada özellikle yorgunken horlamak ciddi bir sağlık sorunu değildir. Ancak uzun süredir horlama probleminiz varsa, uyurken genellikle horluyorsanız sadece yakınlarınızın uyku kalitesi değil kendi sağlığınız ve uyku kaliteniz de etkilenmektedir. Horlamanın birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında uyku apnesi potansiyel etkileri nedeniyle ciddi bir uyku ve solunum problemidir. Çünkü uyku sırasında solunumun tekrar tekrar durmasına ve başlamasına neden olur'' dedi.

HORLAMA SESİ NASIL OLUŞUR?

Uyurken kasların gevşediğini ifade eden Kale, bu durumun nefes yolu daraltmasına, hareket eden havanın daha dar alandan geçerken dokuları titretmesine ve ses çıkarmasına yol açtığını söyledi.

HORLAMA NEDENLERİ NELERDİR?

- Kilolu olmak

- Bademcik şişliği, sinüzit, geniz eti

- Burun şekil bozuklukları

- Boğaz ve çene anatomik yapısındaki şekil bozuklukları

- Burun tıkanıklığı

- Uyku ilacı ve sakinleştiriciler

- Kalp hastalıkları

- Nazal polipler

- Gebelik

- Sırt üstü baş aşağıda yatmak

- Aşırı yorgun olmak

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesinin horlamaya neden olan başlıca sebeplerden olduğunu sözlerine ekleyen Kale, ''Uyku sırasında anormal solunum ile kendini gösteren bir durumdur. Uyku apnesi olan kişilerin nefeslerinde uyurken uzun süreli duraklamalar olur. Bu geçici solunum gecikmeleri düşük kaliteli uykuya sebep olurken aynı zamanda vücudun oksijen ihtiyacını yeterince alamamasına neden olarak potansiyel olarak ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir'' diye belirtti.

Uyku apnesinin sadece horlama sorunu olmadığını vurgulayan Kale, apnenin solunum hastalığı olduğunu dile getirdi. Kale, uyku apnesinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

UYKU APNESİ HANGİ PROBLEMLERE YOL AÇAR?

Uyku apnesinin meydana getirdiği sorunlara değinen uzaman isim, ''Temel problem yeterince dinlenememektir. Uyku eksikliği kişiyi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak etkileyen geniş kapsamlı birçok sağlık problemiyle ilişkilidir. Ayrıca apnenin şiddetine, yani vücuttaki oksijen dengesini etkileme seviyesine göre tedavi edilmeyen apne yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp hastalığı ve felç gibi çeşitli kardiyovasküler sorunlara neden olabilir'' diyerek önemli uyarılarda bulundu.

HORLAMA VE UYKU APNESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Horlama ve uyku apnesinin tedavisi hakkında konuşan Kale, ''Eğer horlama çok şiddetli değilse daha yüksek yastıkta yatmak, sırt üstü yatma alışkanlığını değiştirmek, kilo vermek, uyku öncesi yemeye ara vermek gibi yöntemler etkili olabilir. Ancak bu uygulamalara rağmen problem geçmiyorsa KBB uzmanına başvurularak neden belirlenmelidir. Uyku apnesi problemi için ise gece yatarken hava yolunu destekleyen özel cihazların takılması solunum problemi tedavi edilebilir'' diye ifade ederek açıklamasını sonlandırdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER