Çürümeye dayanıklı yerli tohum geliştirildi

İhracatta ve yurt içinde önemli ölçüde satışı olan sebzelerden birisi domatesin üretiminin sağlıklı olması üreticinin ve ihracatçının daha fazla kazanmasını ve vatandaşın daha uygun fiyatta tüketmesine katkıda bulunacak.

Çürümeye dayanıklı yerli tohum geliştirildi

Son zamanlarda, yerli tohum kullanımı tarımda birçok üründe tercih edilen ve giderek yayılan bir yol. Yerli tohum kullanılan tarlalarda daha kaliteli olarak yüksek verim elde ediliyor.

Yerli tohumda, tohum bankaları kuruluyor. Ayrıca özgünlüğü bozulmadan çoğaltılma çalışmaları devam ettiriliyor.

VİRÜSLERE KARŞI GELİŞTİRİLDİ

Yerli tohumun kullanım alanı bu sefer de seralarda sıklıkla görülen ve fideleri çürüterek domatesin tarımına zarar veren virüslere karşı geliştirildi.

2014'te Ürdün ve İsrail'de ortaya çıkan ve sonrasında Türkiye'de ''Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü (ToBRFV)'' ne karşı üretilen yerli tohum, daha dayanıklı ürün verimi sağlayacak.

TAMAMEN DOĞAL

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tohumculuk ve Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATOM) Müdürü Doçent Dr. Hakan Fidan ''Tohumun genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) sınıfında olmadığını, ürünlerin tamamen doğal'' ifadelerini kullandı.

Yerli tohum geliştirilmesinin ihracata yüksek ölçüde katkılar sağlayacağını ifade eden Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan ''Rusya ile her yıl bazı problemler gündeme geliyor. Bizim medyamızda ilaç kalıntısı deniyor ama iadeler genellikle domates kalitesini düşüren ve halk dilinde “Domates Kelebeği” denen Tuta Absoluta larvaları nedeniyle yapılıyor. Aslında insan sağlığına zararlı değil ama Rusya kendi üreticisini korumak istiyor'' değerlendirmesinde bulundu.

'YERLİ TOHUM MUTASYONLARA KARŞI DA GELİŞTİRİLECEK'

Geliştirilen yeni tohumun Türkiye'den bu ülkelere giden ürünlere yayılacağına inandığını belirten Yazgan ''Virüse dayanıklı tohum sevindirici. Mutasyonlara karşı da geliştirilecektir mutlaka.'' ifadelerini kullandı.

'TESCİLİN ARDINDAN TİCARET BAŞLAYACAK'

TÜBİTAK yönetiminde yapılan yerli tohumun deneme ihracatı başladı. Yetkiler ayrıca, virüse dayanıklı olan yerli tohumun domates tarımını sürdürülebilir hâle getireceğini ifade etti ve ''İtalya, İspanya, Meksika, ABD, Orta Doğu ülkelerine göndermeye başladık. Tescilin ardından ticaret başlayacak.'' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER